Stadion Feyenoord ‘De Kuip’

Stadion Feijenoord, waar tevens voetbalclub Feyenoord als thuisbasis speelt, wordt door veel mensen gezien als het mooiste voetbalstadion van Nederland.

Alle prestaties van Feyenoord op een rijtje

Sinds Feyenoord in 1908 is opgericht, heeft de club uit Rotterdam al vele prijzen, competities en overwinningen in de wacht gesleept. Zowel op nationaal als internationaal niveau is Feyenoord een belangrijke speler. Alle grote overwinningen van Feyenoord zetten we chronologisch voor je op een rijtje.

Sterk begin voor een nieuwe club

Het eerste succes dat de club boekt volgt al ontzettend snel. De Rotterdamse arbeidersclub weet het namelijk 12,5 jaar na de oprichting al te promoveren naar de hoogste klasse binnen Nederland. Daarmee treffen ze direct andere grote clubs zoals Ajax, die vaak met minachting naar de arbeiders uit Rotterdam keken. Ondanks deze niet al te lovende reacties doet Feyenoord het binnen deze competitie ook nog eens heel goed. Na drie seizoenen spelen weet Feyenoord in 1924 voor het eerst al een Landstitel binnen te halen. In een ontzettend korte tijd staat Feyenoord nationaal dus al op de kaart. in 1928 doen ze het succes van de Landstitel nog even dunnetjes over en zijn ze definitief niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap.

Langzame opmaat van internationaal succes

Na het sterke debuut binnen Nederland blijft het internationale succes nog even uit. Feyenoord weet nog wel meerdere kampioenschappen binnen Nederland te winnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Stadion Feijenoord, beter bekend als de Kuip, ingenomen door Duitsland, waardoor ze tijdelijk geen thuiswedstrijden kunnen spelen. Na de Oorlog duurt het even voor Feyenoord weer op gang komt, maar begin jaren ’60 zijn ze weer helemaal terug.

Aan het begin van dit decennium winnen ze maar liefst drie landstitels in vijf jaar. Ook de Nederlandse Beker is tegen die tijd totaal al 3 keer binnengehaald. De tijd lijkt voor Feyenoord rijp om ook op Europees niveau te laten zien wat ze in huis hebben.

In 1963 gaat Feyenoord dit voor het eerst proberen. Ze hebben het dan namelijk geschopt tot de halve finale van de Europa Cup I. Fans zijn laaiend enthousiast en reizen massaal met de club mee per boot, trein of auto. Helaas voor Feyenoord en al de meegereisde fans: Feyenoord wordt met 3 – 1 uitgeschakeld in Portugal.

7 jaar later schopt Feyenoord het weer tot de halve finale. Hiervoor versloegen ze KR Reykjavik, AC Milan en Vorwärts Berlin. In de halve finale waren ze Legia Warschau ook te goed af. Voor deze competitie moesten alle wedstrijden op twee locaties worden gespeeld, namelijk de thuislocaties van beide clubs. Opvallend daarbij is dat Feyenoord tijdens een uitwedstrijd nooit wist te scoren, maar de overwinningen thuis met een flink aantal doelpunten toch binnenhaalde. Zo verloren ze van AC Milan in Italië met 1 – 0, al werd de uitslag in Rotterdam 2 – 0 voor Feyenoord. In de finale werd deze traditie doorbroken.

Feyenoord scoorde tegen Celtic twee keer, waarvan de beslissende goal diep in de verlening. Celtic, dat maar een doelpunt weet te maken, laat daarmee Feyenoord de overwinning binnenhalen. Met deze legendarische overwinning wordt Feyenoord de eerste Nederlandse club die de Europa Cup 1 wint. Dat werd toentertijd flink gevierd op de Coolsingel, aangezien het toen ook de Europese doorbraak van Feyenoord betekende. Tegenwoordig wordt er nog steeds met trots teruggekeken op deze overwinning.

Doorstomen naar wereldtitel en UEFA-cup

Feyenoord heeft met de Europa Cup I aan het succes geroken en is niet van plan dit direct op te geven. Vier maanden na deze overwinning blijkt maar weer dat de Rotterdammers niet van ophouden weten. Ze staan namelijk in de finale van de Wereldbeker, waar ze vanwege hun winst van de Europa Cup aan mee mochten doen. Ze treffen Estudiantes de la Plata tijdens een spannende wedstrijd. De einduitslag wordt verzegeld door nota bene een invaller in de wedstrijd: Van Daele. Met zijn doelpunt wordt Feyenoord ook winnaar van deze competitie. De spelers van Estudiantes de la Plata kunnen dit slecht verwerken en trekken uit woede de bril van de neus van Van Daele. Dit brilletje, nu bekend als ‘het brilletje van Van Daele’, wordt vertrapt op de grasmat en ligt nu nog als rekwisiet in het Feyenoord museum.

Ook in de UEFA-cup heeft Feyenoord succes. Opnieuw staan ze in de finale van een belangrijke Europese competitie. Vooraf lijken de kaarten al geschud te zijn: Feyenoord treft namelijk een enorm sterk Tottenham Hotspur. Onder leiding van Wiel Coerver reist Feyenoord eerst af naar London. Hier blijft de eindstand na een spannende wedstrijd steken op een 2 – 2 gelijkspel. Alles is daarmee afhankelijk van de tweede wedstrijd in Rotterdam. Gelukkig pakt deze grandioos uit voor Feyenoord. Tottenham Hotspur weer geen enkele keer te scoren, terwijl Feyenoord twee ballen in het doel parkeert. Zo wordt Feyenoord, vier jaar na de overwinning in de Europa Cup I, ook de eerste Nederlandse club die de UEFA Cup wint. Rotterdam zindert opnieuw van dit uitmuntende succes.

Radiostilte gaat over in nationaal succes

Met de overwinning in de UEFA-cup blijft het langere tijd stil in Rotterdam. in de jaren ’80 worden slechts drie nationale titels binnengesleept, namelijk twee Bekers en een Landstitel. In de jaren ’90 gaat het plots weer een stuk beter met Feyenoord. Onder het bewind van Wim Jansen wordt in 1991 voor het eerst weer een Beker gewonnen. Deze overwinning werd gevolgd door nog drie bekers in 1992, 1994 en 1995. Willem van Hanegem neemt de training van Feyenoord in 1993 over en zorgt voor een extra landtitel. Beenhakker zorgt in 1999 voor nog een landstitel. Daarmee sluit Rotterdam het millennium af met 14 landstitels op zak.

IJzersterk begin van het nieuwe millennium

In 2002 staat er opnieuw iets spannends te gebeuren voor Feyenoord: ze staan nogmaals in de finale van de UEFA Cup. SC Freiburg, Glascow Rangers, PSV en Inter Milan zijn al door Feyenoord verslagen in eerdere rondes. Ditmaal spelen ze de finale tegen Borussia Dortmund in de eigen Kuip. Dit zou zomaar eens zijn vruchten af hebben kunnen werpen voor Feyenoord. In een spannende wedstrijd die toch vrij voorspoedig verloopt voor Feyenoord, wordt totaal vijf keer gescoord. Feyenoord staat bijna altijd voor op Dortmund. Dat begint met een penalty en een vrije trap voor van Hooijdonk, waardoor het 2 – 0 staat. Dortmund maakt nog wel een 2 -1, waar Feyenoord snel op reageert met een tegendoelpunt. Uiteindelijk wordt het 3 – 2, waarmee Feyenoord voor een tweede keer de UEFA Cup wint. Voorlopig is Feyenoord daarmee de laatste club die de UEFA Cup heeft gewonnen.

Herhaling van de geschiedenis

Ook na de tweede overwinning van de UEFA Cup valt Feyenoord weer helemaal stil. In 2008 wordt nog eenmalig de Beker gewonnen; verder weet de club niet eens in de buurt te komen van de prijzen. Dit leidt tot een crisis binnen Feyenoord. Gelukkig weet Ronald Koeman de club hier in 2011 uit te trekken. Hij weet Feyenoord onder zijn leiding weer verschillende podiumplaatsen op nationaal niveau te dirigeren. Ook levert Feyenoord voor het WK van 2014 maar liefst vijf spelers voor de selectie en is daarmee hofleverancier voor het Nederlands Elftal.

In 2016 neemt Giovanni van Bronckhorst het stokje van Koeman over. In zijn eerste seizoen weet hij direct de Beker te winnen. In 2017 gebeurt iets speciaals: voor het eerst sinds 1999 wint Feyenoord weer een landstitel. Fans uit het Legioen zijn laaiend enthousiast. Van Bronckhorst weet niet van ophouden en verovert een jaar later de Supercup én de Beker. Van Bronckhorst is daarmee de meest succesvolle coach van Feyenoord in de geschiedenis van de club.

Klaar voor de toekomst

Aan de vele overwinningen eind jaren ’10 lijkt weer een einde gekomen te zijn. In de afgelopen jaren presteert Feyenoord niet slecht, maar grote overwinningen zijn er niet geweest. Toch is er flink nieuwe aanwas in de selectie van Feyenoord, wat hoop geeft voor de toekomst. Ook de vrouwenselectie en het eSports team lijken grote kanshebbers voor nieuwe overwinningen. De vraag is daarmee niet of Feyenoord nog een titel gaat pakken, maar eerder wanneer.