Stadion Feyenoord ‘De Kuip’

Stadion Feijenoord, waar tevens voetbalclub Feyenoord als thuisbasis speelt, wordt door veel mensen gezien als het mooiste voetbalstadion van Nederland.

Masterplan Stad Feyenoord goedgekeurd door de gemeente Rotterdam

Het gemeentebestuur van Rotterdam heeft gisteren in de openbare vergadering het masterplan Feyenoord City goedgekeurd. Met dit besluit ondersteunt de gemeenteraad de realisatie van het masterplan van OMA voor Feyenoord City inclusief het Nieuwe Feyenoord Stadion aan de Maas. De gemeente draagt ​​bij aan dit grote stadsontwikkelingsproject door de aankoop en huur van grond, aandelen in het nieuwe stadion en financiering van een deel van de geplande infrastructurele ingrepen.

Een historisch belangrijk stadion vanwege het onderscheidende ontwerp, met de ovale tribunes die dicht bij het veld zijn geplaatst zodat publiek en spelers dicht bij elkaar zijn. De Kuip staat bekend om zijn unieke en intense sfeer. Het huidige stadion van de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord, 80 jaar geleden gebouwd, voldoet niet meer aan de moderne eisen. Om de groeiende ambities van de voetbalclub mogelijk te maken, zowel in de nationale als Europese voetbalcompetities, zijn er in het afgelopen decennium meerdere plannen gemaakt en gepresenteerd voor een nieuw en gerenoveerd stadion, waarvan geen enkele definitief is goedgekeurd. In 2016 stelden Operatie NL, OMA en Feyenoord een andere aanpak voor: de bouw van een nieuw stadion gecombineerd met de ontwikkeling van de omliggende wijk.

feyenoord cityIn samenwerking met de voetbalclub en de gemeente Rotterdam heeft OMA het Feyenoord City Masterplan ontwikkeld, waarmee een nieuw stadion met 63.000 zitplaatsen wordt geïntroduceerd dat als katalysator zal fungeren voor de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam Zuid, een van de wijken van de stad die behoefte heeft aan verjonging en economische injectie. Na zorgvuldige afweging van drie mogelijke projectlocaties is gekozen voor een locatie aan het water, ten noordwesten van de wijk De Veranda. Het masterplan van OMA voor Feyenoord City bestaat uit vijf hoofdelementen: een nieuw en groter stadion voor Feyenoord, renovatie van De Kuip en ontwikkeling van de Stadsbrug, de Strip en het Kuippark.

Het huidige stadion De Kuip wordt gerenoveerd en her ontwikkeld tot appartementen, bedrijfsruimte, een atletieksportcentrum en een openbaar plein. De omgeving van het stadion, de Kuippark, biedt groen voor sport en recreatie en wooneenheden. De Strip, een driedimensionaal voetganger pad, verbindt het oude stadion met het nieuwe stadion en omvat nieuwe openbare en commerciële ruimte en parkeervoorzieningen.

Daarnaast wordt Feyenoord City via de Stadsbrug, een wandelpromenade voor langzaam verkeer, verbonden met de Laan op Zuid.

Gelegen tussen de Maas, het spoor en de snelweg, is het stadion gepositioneerd op een infrastructureel knooppunt, waardoor de bereikbaarheid per auto, bus en openbaar vervoer gewaarborgd is. De nieuwe infrastructuur en stadionontwikkeling gaat gepaard met een uitgebreid sociaal programma waarin sport centraal staat. Feyenoord gaat een nieuwe Multi sportvereniging opzetten voor de inwoners van Rotterdam Zuid en gaat samenwerken met de omliggende wijken om sportparticipatie te stimuleren.

In totaal bestaat het programma van Feyenoord City uit 180.000 m2 woningen; 64.000 m2 commerciële ruimte inclusief een nieuwe bioscoop, restaurants, hotels en winkels en 83.000 m2 publieksprogramma inclusief een sportbelevingscentrum en sportvelden. Naast het bieden van een nieuwe thuisbasis voor voetbalclub Feyenoord en het renoveren van De Kuip voor toekomstig gebruik, beoogt het masterplan van Feyenoord City van OMA de herontwikkeling van Rotterdam Zuid te stimuleren, de waterkant te activeren en dit deel van de stad weer te verbinden met de omliggende wijken.

Zie hier een bovenaf impressie van Feyenoord City: