Stadion Feyenoord ‘De Kuip’

Stadion Feijenoord, waar tevens voetbalclub Feyenoord als thuisbasis speelt, wordt door veel mensen gezien als het mooiste voetbalstadion van Nederland.

Feyenoord Rotterdam en De Kuip

Feyenoord speelt al sinds de opening van de Kuip in 1937 al haar thuiswedstrijden op deze plek. Alles wat je wilt weten over het ontstaan van de Kuip, belangrijke wedstrijden van Feyenoord in de Kuip en de toekomst van de voetbalclub en het stadium, lees je hier.

Het ontstaan van de Kuip

De Kuip werd in 1931 bedacht door toenmalig voorzitter Van Zandvliet en werd verder uitgewerkt door architect van der Vlugt. In 1937 werd de Kuip feestelijk geopend en werd er direct de eerste wedstrijd gespeeld. Deze vond plaats tussen Feyenoord en Beerschot uit België. Feyenoord weet direct te winnen in haar nieuwe thuisbasis: de eindstand van de wedstrijd resulteert in een 5 tegen 2 overwinning voor Feyenoord. Leen Vente scoorde voor Feyenoord het eerste doelpunt in deze wedstrijd en werd daarmee ook direct de eerste speler ooit die een goal maakte in de Kuip. De Kuip wordt vervaardigd uit degelijke materialen zoals ijzer. Verder wordt het gebouw functioneel aangekleed, zonder al te veel decoratie en tierelantijntjes: typisch Rotterdams, net als de club die het stadion gaat huisvesten. Met de renovatie van de jaren ’90 gaat de Kuip flink op de schop. Om het stadion rendabeler te maken, wordt niet alleen meer gericht op de voetbalwedstrijden van Feyenoord. Ook de zakelijke markt wordt tegenwoordig aangesproken, met een veertigtal business units die worden verzameld in het Maasgebouw. Ook concerten en andere evenementen kunnen daarmee betere doorgang vinden. Voetbalwedstrijden van Feyenoord blijven logischerwijs wel altijd de grootste en belangrijkste pijler van de Kuip.

De eerste wedstrijden van Feyenoord in de Kuip

Zoals we net al aangaven speelde Feyenoord direct op de openingsdag in 1937 al een duel in de Kuip. Het Vlaamse Beerschot werd uitgenodigd in de Kuip om de grasmat voor het eerst in gebruik te nemen. Ook al was het maar een oefenduel, toch wilden meer dan 40000 mensen het duel komen aanschouwen. Een echte tegenstander bleek de Vlaamse club niet voor Feyenoord; die won met 5 doelpunten tegenover 2 tegendoelpunten van Beerschot.
Vervolgens kwam er ruim een maand later weer een Belgische tegenstander naar de Kuip, maar ditmaal voor een interland. België en Nederland zouden elkaar treffen voor een vriendschappelijk duel. Ook deze wedstrijd werd door de Nederlanders gewonnen. Zij wisten namelijk wel een doelpunt te maken, de Belgen scoorden geen keer. Sindsdien zijn er ruim 100 wedstrijden door het Nederlands elftal gespeeld in de Kuip en nog veel meer door Feyenoord zelf.

De belangrijkste wedstrijden van Feyenoord in de Kuip

Daar waar de eerste wedstrijden van Feyenoord oefenwedstrijden waren als test voor de Kuip, zijn er logischerwijs een hoop belangrijkere wedstrijden gespeeld. In de beginjaren van de Kuip zijn er met name vriendschappelijke wedstrijden of oefenpotjes gespeeld in de Kuip. Tegen de tijd dat het stadion klaar was voor het echte werk, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Het voetbalstadion werd toentertijd ingenomen door de Duitsers en kon dus niet gebruikt worden voor het Nederlandse voetbal. In deze periode speelde Feyenoord dus in het Kasteel van Sparta, de Goffert van N.E.C. of de Amsterdam ArenA. Na de Tweede Wereldoorlog duurde het een tijdje voordat Feyenoord en het Nederlandse voetbal an sich weer op gang kwam. Een van de eerste grote overwinning van Feyenoord in de Kuip na die periode is de overwinning in de UEFA Intertoto Cup. Deze werd twee jaar op rij gewonnen door Feyenoord, waarvan beide duels werden beslist in de Kuip. De ene keer werd het er 2 – 4 tegen CS Sedan, de tweede keer werd het er maar liefst 6 – 0 tegen RSC Anderlecht.
Deze overwinningen waren een opmaat naar vele andere wedstrijden die Feyenoord in de Kuip zou gaan spelen, met wisselend succes. In 1963 mocht Feyenoord voor het eerst meedoen aan de Europacup. Winnen deden ze uiteindelijk net niet, doordat ze in Rotterdam met 0 – 0 gelijkspeelden en in Lissabon met 3 – 1 werden verslagen. Nationaal succes kwam er wel, onder meer de eerste dubbel in het Nederlands voetbal. In 1965 werd Feyenoord zowel Landskampioen als Bekerwinnaar, mede door beslissende duels in de Kuip.

In de jaren ’70 zijn de meest belangrijke wedstrijden uit de geschiedenis van Feyenoord en de Kuip gespeeld. In die jaren ging het de club namelijk ontzettend voor de wind. Zo werden ze twee keer landskampioen, wisten de Rotterdammers als eerste Nederlandse club de Europacup I te winnen en wonnen ze de Wereldbeker. Ook de UEFA Cup en de UEFA Intertoto Cup werden in respectievelijk 1974 en 1973 gewonnen door Feyenoord. Door deze belangrijke competities is er veel gevoetbald in de Kuip en werden er grote namen ontvangen in het stadion in Rotterdam. Over het algemeen had Feyenoord de grootste kans om de duels die thuis gespeeld werden glansrijk te winnen.

In de jaren 80 werd vooral Ajax een paar keer goed aangepakt in de Kuip. Feyenoord werd namelijk Bekerwinnaar in 1980. In 1984 werden ze nogmaals Bekerwinnaar en ook Landskampioen. Een van de meest spectaculaire overwinningen in de Kuip was na de zogeheten FeyeMoord: Ajax versloeg Feyenoord toen met 8 tegen 2 in het Olympisch Stadion. De eerstvolgende wedstrijd in de Kuip sloeg Feyenoord hard terug met een 4 tegen 1 overwinning. Later dat seizoen troefde Feyenoord Ajax nog twee keer af met een 2 – 2 en een 2 – 1 overwinning.

De tweede helft van de jaren ’80 was niet erg succesvol voor Feyenoord. De jaren ’90 begonnen daarentegen wel goed voor de Rotterdamse club, mede door glansrijke overwinningen in de Kuip. Feyenoord speelde zichzelf meer in de schijnwerpers, waardoor er bij elke wedstrijd meer publiek naar de Kuip leek af te reizen. Dit zorgde ervoor dat Feyenoord steeds beter ging spelen en in de jaren ’90 8 belangrijke titels in de wacht sleepte.

Een van de laatste grootse en belangrijke overwinningen van Feyenoord in de Kuip was op 8 mei 2002. Toen trof Feyenoord Borussia Dortmund in de eigen Kuip voor de finale van de UEFA Cup. Tegen alle verwachtingen in wist Feyenoord dit duel thuis met 3 – 2 te winnen.

Recente wedstrijden van Feyenoord in de Kuip

In het laatste afgelopen decennium lijkt er meer dan ooit gevoetbald in de Kuip. Hoewel het decennium niet al te best begon, krabbelde de club wel steeds verder op. Zo wist Feyenoord in het Eredivisie-seizoen van 2013 thuis in de Kuip geen enkele keer verslagen te worden; alle duels werden gewonnen of minstens gelijk gespeeld.

Sinds het einde van de jaren ’10 en het begin van de jaren ’20 is er weinig spectaculairs gebeurd in de Kuip. Qua resultaten weet Feyenoord minder goed te presteren en met de komst van het COVID-19 virus is een groot deel van de geplande wedstrijden niet doorgegaan. Seizoen 2020 / 2021 werd door Feyenoord afgesloten op een vijfde plaats met een paar mooie overwinningen, ook in de eigen kuip. Wij kijken reikhalzend uit naar wat de Rotterdamse club in de toekomst voor mooie prestaties in haar eigen Kuip neer gaat kunnen zetten.