Stadion Feyenoord ‘De Kuip’

Stadion Feijenoord, waar tevens voetbalclub Feyenoord als thuisbasis speelt, wordt door veel mensen gezien als het mooiste voetbalstadion van Nederland.

De Kuip: Verleden, heden en toekomst

De Kuip, zo als Stadion Feijenoord populair wordt genoemd, is sinds de opening op 27 maart 1937, de thuisbasis van Feyenoord Rotterdam, één van Nederland’s succesvolste voetbalclubs. De eerste paal werd op 22 juli 1935 door Feyenoorder en Oranje-captain Puck van Heel geslagen. De architect L.C. van der Vlugt, Rotterdammer en vaandeldrager van de Nieuwe Zakelijkheid, die enkele jaren daarvòòr de beroemde Van Nelle fabrieken had ontworpen, kreeg de opdracht een dubbeldeksstadion voor Feyenoord te ontwerpen.

Stadion Feijenoord kent rijke historie

Stadion Feijenoord is een stadion met een rijke historie. Feyenoord speelde zijn eerste wedstrijd in De Kuip op 27 maart 1937 tegen het Belgische Beerschot. De club behaalde vele nationale en internationale overwinningen. Zo zagen in 1993 30.000 trouwe aanhangers in De Kuip Feyenoord Nederlands kampioen worden in Groningen. Een groot videoscherm gaf de supporters de gelegenheid de kampioenswedstrijd in hun eigen Kuip mee te maken. En in ’91, ’92, ’94 en 95 won Feyenoord alle jaren de KNVB beker.

De eerste interland, Nederland-België was op 2 mei 1937. Tot nu toe werden er rond de 100 wedstrijden van Oranje gespeeld in De Kuip. Maar liefst 9 maal is De Kuip gastheer geweest voor een finale van de Europacup 1, 2 en 3. Naast voetbal vonden er in het stadion vanaf het begin ook andere evenementen plaats. Atletiek, speedway, wielercriteria, turnen, motorcross en boksen.

De Kuip slopen of renoveren?

De Kuip heeft als stadion tot op heden meerdere incidenten gehad waarbij opties tot het slopen van het prachtige stadion een serieuze afweging was. het stadion Het Feyenoord stadion is inmiddels al driemaal met de sloop bedreigd. In 1941 dreigde het zeer geschikte hoogwaardige staal van het met liquidatie bedreigde stadion gebruikt te worden voor de oorlogsindustrie. In 1984 wilde Rotterdam, net als Amsterdam, de organisatie van de Olympische Spelen van 1992 naar zich toe trekken. In het jubileumboek ‘Stadion Feijenoord, het origineel’ staat een tekening van een nieuw Olympisch Stadion op de plaats waar nu De Kuip staat. De laatste sloopplannen, ingegeven door betonrot en erosie, dateren uit begin jaren negentig. Maar gelukkig werden de plannen omgevormd tot het uiteindelijke plan dat resulteerde in een prachtige renovatie.