Stadion Feyenoord ‘De Kuip’

Stadion Feijenoord, waar tevens voetbalclub Feyenoord als thuisbasis speelt, wordt door veel mensen gezien als het mooiste voetbalstadion van Nederland.

Bijnaam De Kuip

De Kuip: liefkozende bijnaam voor Rotterdams icoon

Stadion Feijenoord werd officieel geopend op 27 maart 1937. Vanaf deze datum draagt het stadion ook officieel deze naam. Toch zullen veel Nederlanders het stadion van Feyenoord beter kennen onder de naam ‘De Kuip’. Hoewel deze naam door Feyenoord of de supporters zelf geopperd is, is dit nu de bekendste benaming voor het stadion in Rotterdam. Hoe deze term langzaamaan zijn weg heeft weten te vinden binnen Nederland en een gevestigd begrip is geworden, lees je hier.

Het ontstaan van ‘de Kuip’

De bijnaam voor Stadion Feijenoord is nooit direct geopperd door een vooraanstaande Feyenoorder of het Legioen, zoals de supporters van Feyenoord genoemd wordt. De naam is eigenlijk via verschillende krantenuitingen steeds bekender geworden. Een dag na de opening, 28 maart 1937, werd er al voor het eerst over ‘de kuip’ gesproken, toen nog zonder hoofdletter. Krant De Maasbode had het namelijk over ‘den machtigen kuip’. Hierbij hadden zij zich voornamelijk gebaseerd op de imposante uitstraling van het gebouw. Anderhalve maand later liet een andere krant, de Nieuwe Tilburgsche Courant, iets in dezelfde trend optekenen. Ze deden een berichtgeving over de eerste oefeninterland die werd gespeeld in het stadion, namelijk tussen Nederland en België. 60.000 ‘zielen’ hadden zich in de ‘groote ronde kuip’ verzameld volgens de krant. De Haagsche Courant schreef over dezelfde oefeninterland over een ‘recht gezellige’ sfeer in het ‘inwendige van de geweldige kuip’.

Een machtig en geweldig stadion

Alle kranten waren dus ontzettend enthousiast over het nieuwe stadion in Rotterdam, dat niet alleen door de kranten hartelijk ontvangen werd. Hoewel ze het allemaal over een ‘kuip’ hadden in de berichtgeving, was dit nog niet eenduidig dé bijnaam voor Stadion Feijenoord. Toch zouden deze berichtgevingen de basis leggen voor wat later beter bekend zou komen te staan als ‘de Kuip’, dan wél met hoofdletter.

Dit kwam vooral door de grote (maar wel onbedoelde) consistentie tussen verschillende kranten. Meerdere kranten berichtten steeds hetzelfde over die grote, imposante en indrukwekkende ‘kuip’ in Rotterdam. Zo had het Limburgs Dagblad het tijdens een vooruitblik op een andere interland tussen Nederland en Luxemburg al over de Feyenoord-kuip. Ook het Soerbaijasch Dagblad had het over een Feyenoord-kuip. Zij kwamen op deze term door een flinke mist die in het stadion dreef tijdens een wedstrijd tussen Feyenoord en Haarlem. Naar verluid zouden supporters op de hoge tribunes, ongeacht hun plek, niet meer dan 10 vierkante meter van de grasmat kunnen zien. Vanwege het ‘kuip’-idee van het stadion bleef de mist ook extra goed hangen, aldus de krant. Zo verkreeg de term ‘de Kuip’ steeds meer bekendheid.

Imposante tribunes en een machtig vergezicht

De Kuip werd vooral geroemd om de grote gevels aan de buitenkant en de imposant oprijzende tribunes voor supporters langs de speelvelden. Dit viel ook het Twentsch Dagblad in 1938 op. Zij merkten op dat er nog geen enkele club in de Kuip had gespeeld die wist te winnen van Feyenoord thuis. Deze hoge tribunes die ver boven het speelveld uit torenen moesten wel een ‘suggestieven invloed’ op de uitspelende clubs hebben. Ook schreef het Twentsch Dagblad dat meerdere clubs na hun uitwedstrijd in de Kuip hadden verklaard simpelweg niet tot het ‘spel’ voetballen waren toegekomen, mede door de imposante uitstraling van de tribunes.

Definitieve doorbraak na de Oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Kuip bezet door de Duitsers. Er was dus geen mogelijkheid voor Nederlandse clubs, en al helemaal niet voor Feyenoord, om wedstrijden te spelen in Stadion Feijenoord. Wedstrijden werden ergens anders gespeeld, onder meer in het Kasteel van Sparta. Berichtgeving over ‘de Kuip’ viel in deze periode daarom volledig stil.

Na de oorlog komt de term echter weer helemaal terug. Het Vrije Volk berichtte in 1947 namelijk over het bezoekersaantal van het stadion. In de eerste 10 jaar van zijn bestaan zou ‘de kuip’ meer dan drie miljoen supporters hebben mogen ontvangen. ‘De Kuip’ werd hier nog zonder hoofdletter geschreven, maar twee jaar later zou dezelfde krant het mét een hoofdletter gaan doen. Dit wordt voor veel fans van Feyenoord gezien als de definitieve vestiging van de term in de Nederlandse voetbalwereld.

Gevestigd in het Nederlands voetbal

Door de imposante uitstraling van de buitenkant, maar ook zeker van de tribunes, heeft Stadion Feijenoord wel degelijk iets weg van een ‘kuip’. Het speelveld ligt diep verzonken tussen de hoge wanden en de zitplaatsen. Dat dit indruk maakte op de clubs die in de Kuip uit moesten spelen, mag wel duidelijk zijn. De berichtgeving van verschillende, individuele kranten leidde er uiteindelijk toe dat ‘de Kuip’ een algemene bijnaam voor Stadion Feyenoord is geworden. Hoewel de ‘suggestieve invloed’ van de Kuip over de jaren wat is afgenomen, is het stadion nog steeds een prachtig gebouw waar heel Rotterdam nog altijd trots op is.

Unibet banner