Stadion Feyenoord ‘De Kuip’

Stadion Feijenoord, waar tevens voetbalclub Feyenoord als thuisbasis speelt, wordt door veel mensen gezien als het mooiste voetbalstadion van Nederland.

De belangrijkste wedstrijden uit de geschiedenis van de Kuip

Iedereen zal bij het horen van de naam ‘de Kuip’ direct denken aan Feyenoord. Deze club speelt namelijk al sinds de opening vrijwel al haar thuiswedstrijden in dit stadion. Toch zijn er ook een hoop wedstrijden in de Kuip geweest waarbij Feyenoord zelf niet betrokken was. Denk hierbij bijvoorbeeld aan finalewedstrijden voor nationale en internationale kampioenschappen of het EK. De belangrijkste wedstrijden van elke competitie die in de Kuip zijn uitgevochten, zetten wij hieronder voor je op een rijtje.

Belangrijke Nederlandse wedstrijden

Binnen de Nederlandse competities werd er in 1950 voor het eerst een belangrijke finale in de Kuip gespeeld. Dit was voor de finale van de KNVB beker, die in dat jaar voor de laatste keer voor een stop van 6 jaar gespeeld zou worden. Deze vond plaats tussen HFC Haarlem en PSV, wat resulteerde in een 3 – 4 overwinning voor PSV. Sinds het midden van de jaren ’80 wordt de finale van het Bekertoernooi standaard in de Kuip gespeeld. Ook voor de Supercup, de voorloper van de huidige Johan Cruiff Schaal, zijn er meerdere wedstrijden gespeeld in de Kuip. Met name in de jaren ’90 was het er druk voor deze Supercup: er is namelijk een finale gespeeld in 1991, 1992, 1993 én 1995. Bij alle vier de wedstrijden deed Feyenoord mee, maar wist de club alleen in 1991 te winnen van PSV.

Belangrijke Europese wedstrijden

Voor de Europacup is ook 10 keer uitgeweken naar het stadion in Rotterdam. Onder verschillende namen, zoals de Europacup I of II, of de UEFA Cup, wist het bestuur de Kuip als locatie te vinden. Dit was voor het eerst op 15 mei 1993. Toen troffen Tottenham Hotspur en Atlético Madrid elkaar voor 49000 toeschouwers in Rotterdam. Deze wedstrijd vond plaats voor de finale van de Europacup II. Tottenham Hotspur won glansrijk van Atlético Madrid, met maar liefst een 5 tegen 1 overwinning.

De eerstvolgende wedstrijd zou vijf jaar later zijn, nogmaals voor de Europacup II. Ditmaal zouden AC Milan en Hamburger SV elkaar treffen. 53000 mensen zagen hoe AC Milan twee doelpunten maakte tegen een kansloos Hambuger SV, dat geen een goal in de Kuip wist te maken. AC Milan zou daarom tot winnaar van 1968 gekroond worden in de Kuip.

Dan, 31 mei 1972. Aartsrivaal Ajax staat tegenover Internazionale in de Europacup I finale. De wedstrijd was populair: er waren maar liefst 61354 toeschouwers, een aantal dat met de huidige voorschriften en regelgevingen niet meer geëvenaard zou kunnen worden. Ajax weet wel ontzettend goed te presteren. Zelf scoren ze twee keer, Internazionale blijft kansloos achter en scoort geen enkele keer. Ajax wordt kampioen in de Europacup I in het stadion van de grootste nationale tegenstander.

In 1974 worden er voor het eerst twee belangrijke internationale wedstrijden in hetzelfde jaar gespeeld in de Kuip. De eerste vond plaats op 8 mei van dat jaar, de tweede snel daarna op 22 mei. Die eerste wedstrijd was tussen FC Magdeburg en AC Milan voor de finale van de Europacup II. Slechts 6500 bezoekers reisden hiervoor af naar de Kuip. Daar waar AC Milan in 1968 zelf twee keer wist te scoren zonder tegendoelpunten, bleken de rollen nu omgekeerd.  FC Magdeburg schoot de bal twee keer bij AC Milan in de goal, iets wat AC Milan bij FC Magdeburg niet lukte. De tweede wedstrijd van 1974 was een speciale: Feyenoord zou namelijk zelf op het toneel verschijnen die avond. Ze mochten voor het eerst meedoen aan de finale van de UEFA Cup. Ze troffen Tottenham Hotspur in hun eigen Kuip. Ruim 46000 mensen zagen hoe Feyenoord magnifiek speelde en Tottenham Hotspur met 2 – 0 naar huis stuurden. Feyenoord werd dat jaar kampioen van de UEFA Cup. Dan duurt het 8 jaar voordat er weer een finale in de Kuip gespeeld wordt. Die komt er in 1982 voor de Europacup I, waar Aston Villa en Bayern München elkaars tegenstanders zijn. 45000 mensen zien gedurende de hele wedstrijd slechts 1 doelpunt vallen. Dit doelpunt valt voor Aston Villa, die daarmee de finale direct wint. Drie jaar later, in 1985, staat de volgende finale weer op het programma. Ditmaal voor de Europacup II staan Everton en Rapid Wien tegenover elkaar. Bijna 40000 toeschouwers krijgen een spectaculaire wedstrijd te zien met 1 doelpunt voor Rapid Wien en maar liefst 3 voor het veel sterkere Everton.

In de jaren ’90 komt FC Barcelona twee keer op bezoek. Allebei de keren zullen voor de finale van de Europacup II zijn. De eerste keer, in 1991, spelen ze tegen Manchester United. Voor 43500 toeschouwers moeten ze in deze finale met 2 tegen 1 genoegen nemen met een tweede plaats op het toernooi. 6 jaar later, in 1997, staan ze weer in de Kuip voor eenzelfde finale. Dan spelen ze tegen Paris Saint Germain. Voor flink meer mensen, maar liefst 52000 toeschouwers, weten ze deze keer wel te winnen. Ze maken een doelpunt tegen Paris Saint Germain, wat zelf geen doelpunten weet te scoren. Daarmee worden ze in 1997 kampioen in de Kuip.

De laatste finale voor de UEFA Cup die in de Kuip wordt gespeeld was in 2002. Ook dit is weer een speciale, aangezien Feyenoord zelf hier weer aan meedeed. Met bijna 50000 toeschouwers en een verhitte strijd tussen Feyenoord en Borussia Dortmunt was het een enorm spannende wedstrijd. Dat bleek ook uit het aantal doelpunten: er vielen er totaal zelfs 5. Met een 3 – 2 eindstand in het voordeel van Feyenoord wist de Rotterdamse club opnieuw thuis te winnen. De overwinning in de UEFA Cup is nog steeds een van de meest recente en belangrijkste overwinning van Feyenoord tot op de dag van vandaag.

Belangrijke wedstrijden tijdens het EK

Het Europees Kampioenschap van 2000 vond plaats in Nederland en België. In de Kuip werd voor dit EK vijf keer gevoetbald. De eerste drie keer waren in de groepsfase. Spanje en Noorwegen speelden tegen elkaar voor groep C, Denemarken en Nederland troffen elkaar voor groep D en Portugal en Duitsland waren elkaars concurrenten binnen groep A. Noorwegen, Portugal en Nederland wisten de duels te winnen.

Voor een kwartfinale mocht Nederland opnieuw spelen in de Kuip. Ditmaal troffen ze Joegoslavië. In een uitverkochte Kuip wist Nederland de tegenstander volledig in te maken. De wedstrijd eindigde namelijk in een verpletterende 6 – 1 voor Nederland. De finale zou Nederland helaas niet halen. Deze vond plaats tussen Frankrijk en Italië, in de Rotterdamse Kuip. Bijna 50000 toeschouwers zouden zien hoe de wedstrijd pas in de verlening zou worden beslist. Frankrijk maakte in de verlening namelijk het beslissende doelpunt, dat zou leiden tot een 2 – 1 overwinning voor Frankrijk. Daarmee werd dit land Europees Kampioen van 2000.